Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Oordeelsvormende vergadering (Kamer 2.03)

Bestemmingsplan Veldmaarschalk Montgomeryweg 3, Soesterberg

donderdag 26 oktober 2023

19:30 - 20:15
Locatie

Kamer 2.03

Toelichting

Gecombineerde beeldvormende en oordeelsvormende vergadering.

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Doel van de bespreking
    Deze beeldvormende (en deels oordeelsvormende) bijeenkomst is bedoeld voor de raadsleden om een goed inzicht te verkrijgen in de situatie, in de inhoudelijke problemen en mogelijke oplossingen, maar ook om het verkrijgen van inzichten van derden. Hiervoor heeft de indiener van het beroepschrift gelegenheid om in te spreken. 


    Verloop gespreksronde
    1. Opening door de voorzitter met inleiding (gaat om wijzigingen die ten opzichte van het vorige bouwplan zijn aangebracht);
    2. Insprekers en vragen stellen aan insprekers;
    3. Vragen van de raad aan de portefeuillehouder met beantwoording. Ambtenaar heeft de gelegenheid om een toelichting te geven of gestelde vragen aan de portefeuillehouder te beantwoorden.
    4. De voorzitter vraagt aan de woordvoerders of het onderwerp:
    a. Voldoende besproken en besluitrijp is;
    b. Of het onderwerp geagendeerd kan worden als hamerstuk of als bespreekstuk later op de avond bij Het Besluit.


    Over het onderwerp
    Het bestemmingsplan ‘Veldmaarschalk Montgomeryweg 3, vastgesteld door de raad op 21 december 2021 betreft het oprichten van een wooncomplex met 17 appartementen. Daartegen is beroep ingesteld. De Raad van State draagt de raad van de gemeente Soest op om binnen 16 weken na verzending van de uitspraak (tot 9 november a.s.) het besluit van 21 december 2021 tot vaststelling van het bestemmingsplan te herstellen. Vanwege deze deadline staat het onderwerp ook op de agenda van het Besluit op 26 oktober 2023.


    De Raad van State wijst de beroepsgronden van appellant vrijwel geheel af, maar met het oog op een spoedige beslechting van het geschil draagt de Raad van State de raad van de gemeente Soest op om alsnog toereikend te motiveren dat het bestemmingsplan niet leidt tot onaanvaardbare schaduwwerking voor de woning van appellant.


    De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het vorige bouwplan zijn:
    a. dak hoogtes naar minimale maat gebracht;
    b. een appartement laten vervallen (in plaats van 17 nu 16 appartementen);
    c. een terugliggend trappenhuis, als zelfstandig element.


    Met de aanpassing van het bouwplan en de nieuwe bezonningsstudie wordt gemotiveerd dat het bestemmingsplan en de daarmee gecoördineerde omgevingsvergunning niet zal leiden tot onaanvaardbare schaduwwerking voor de woning van appellant. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit heeft positief geadviseerd op het plan. De raad wordt op 26 oktober 2023 gevraagd in te stemmen met het aangepaste bestemmingsplan Veldmaarschalk Montgomeryweg 3.