Beeldvormende vergadering (Raadzaal)
donderdag 5 september 2024
- Locatie
Bedrijfsrestaurant
- Voorzitter
- Rob Metz
- Toelichting
-
De avond is openbaar. Er is geen livestream.
Gemeenteraden zijn verplicht om een participatieverordening op te stellen waarin staat hoe inwoners betrokken worden bij beleid. De raad verdiept zich daarom in wat er wettelijk nodig is, wat het samenspel kan opleveren en hoe het eruit kan zien. Hierbij komen ook inwoners aan het woord. In oktober is er een vervolgbijeenkomst.
Agendapunten
-
Kennisavond over samenspel tussen inwoners en gemeente
Tijdens deze avond verdiept de raad zich in wat een samenspel met de samenleving kan opleveren en hoe zo’n samenspel eruit kan zien.
De informatie die de raad tijdens deze bijeenkomst krijgt is drieledig:
- De raad wordt geïnformeerd over wat er wettelijk nodig is op het gebied van participatie binnen de nieuwe wet ‘Versterking participatie op decentraal niveau’.
- De raad krijgt kennis en inspiratie over wat een samenspel met de samenleving kan opleveren. Hierbij komen ook inwoners aan het woord.
- De raad krijgt tal van voorbeelden van hoe het samenspel eruit kan zien.
De raad gaat hierna in gesprek over hoe een goed samenspel tussen gemeente en samenleving eruit kan zien.
In een tweede bijeenkomst in oktober bespreekt de raad uitgangspunten voor de nieuwe participatievisie. In dit stadium betrekt de raad ook de samenleving uitgebreider bij de visie. De ambtelijke organisatie werkt vervolgens een visie uit, inclusief een uitvoeringsplan. De raad krijgt dit daarna voorgelegd ter vaststelling.
Raad moet participatieverordening opstellen
De aanleiding voor deze avond is de verplichting van gemeenteraden om een participatieverordening op te stellen waarin staat hoe de gemeente inwoners betrekt bij beleid. Deze opdracht aan gemeenteraden staat vastgelegd in de nieuwe wet Versterking participatie op decentraal niveau. De wet is per 1 januari 2025 van kracht, waarna er een overgangstermijn van twee jaar geldt om de participatieverordening op te stellen.
In de verordening moeten heldere kaders voor participatie staan. Er moet in staan hoe de gemeente inwoners betrekt bij beleid, om zo veel mogelijk duidelijkheid te creëren voor zowel raadsleden als inwoners. Het doel van de wet is om inwoners meer te betrekken bij het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van beleid.