Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Beeldvormende vergadering (Raadzaal)

Energieprogramma 2024-2030

donderdag 26 september 2024

21:45 - 23:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Eric Weldink
Start
donderdag 26 september 2024 21:24
Eind
donderdag 26 september 2024 23:01

Uitzending

Agendapunten

  1. Over het onderwerp:
    Het Energieprogramma 2024-2030 bestaat uit de Koers en de Uitvoeringsagenda. Het programma is het kader voor de uitvoering van projecten die we samen met onze inwoners, ondernemers en partners uitvoeren. De Koers bevat onze visie en strategie op de grote maatschappelijke opgave waar we voor staan. Het is de paraplu boven de projecten die we uitvoeren. We beschrijven wat we al hebben bereikt en waar we op doorbouwen in dit nieuwe programma. We doen dit aan de hand van vier programmalijnen. De Uitvoeringsagenda gaat over de uitvoering hiervan (en ligt niet ter besluitvorming voor).
    De stip op de horizon in de Omgevingsvisie is helder: een CO₂-neutraal, circulair en aardgasvrij Soest in 2050. Wij werken daaraan onder andere middels de omgevingsprogramma’s, het Actieplan Circulaire Economie (dat nog in ontwikkeling is) en dit energieprogramma.


    Vanuit de visie op de opgave hebben wij onze stip op de horizon vertaald naar twee hoofddoelen voor 2050, namelijk een energieneutraal en aardgasvrije gemeente.
    Als opstap naar deze hoofdoelstellingen hanteren we vier richtinggevende doelen voor 2030: 1) iedereen moet mee kunnen doen, 2) energietransitie is meer onderdeel van ons werk, 3) een beter gebalanceerd lokaal energiesysteem en 4) minder energieverbruik.


    Het verminderen van CO2-uitstoot blijft ook in dit programma het grote doel. In dit programma willen we meer aandacht hebben voor de rol en meerwaarde van de gemeente. Energiegebruik voor elektriciteit en warmte voor de gebouwde omgeving (woningen, bedrijven en maatschappelijk vastgoed) is in Soest de belangrijkste bron van CO2-uitstoot. Door te focussen op het terugbrengen van de energievraag en door het gebruik van duurzame bronnen, verminderen we de meeste CO2-uitstoot. Om te kunnen overstappen naar een duurzame energievoorziening, moet er voldoende duurzame elektriciteit en warmte beschikbaar zijn. Daarom willen we minimaal 550 TJ duurzame elektriciteit (met wind op land en zon op dak) en 125 TJ duurzame warmte opwekken in 2030. Deze doelstelling halen we als we ons beleid uitvoeren. Richting 2050 zijn aanvullende keuzes nodig op het gebied van duurzame opwek om zicht te houden op ons doel: een volledig energieneutrale gemeente zijn.


    We willen dat iedereen zich vrij voelt om mee te doen. En dat ook iedereen mee kán doen. Als gemeente voelen we daar grote verantwoordelijkheid voor. We zetten in op een continue, constructieve gesprekken waaraan iedereen kan meedoen. We proberen zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de mogelijkheden, terwijl we ook voortdurend werken om betaalbare duurzame energie toegankelijk te maken. Of het nu gaat om sociale minima of om bedrijven. We houden hierbij rekening met culturele achtergronden en andere relevante aspecten. Zo maken we een inclusieve transitie mogelijk.


    ‘Integraal werken’ is het toverwoord van het moment. Dit betekent dat we ons niet alleen richten op het verminderen van CO2-uitstoot, maar ook op het vergroten van bewustzijn en bijvoorbeeld het toewerken naar een circulaire economie.


    De raad wordt gevraagd om in te stemmen met het Energieprogramma 2024-2030 en om eenmalig € 1 miljoen uit de algemene reserve beschikbaar te stellen voor het programma tot en met 2030 en dit te betrekken bij de besluitvorming over de meerjarenbegroting 2025 en verder.