Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Opiniërende Raadsbijeenkomst

donderdag 16 december 2021

19:30
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Rob Metz
Start
dinsdag 21 december 2021 17:13
Eind
dinsdag 21 december 2021 18:26
Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening en vaststelling agenda 17:13 - 18:26
  2. 2
    Spreekrecht over een niet eerder geagendeerd onderwerp 19:33 - 19:38
  3. 3

    Voor het terrein van het dierenasiel aan de Birkstraat 148 is een plan ontwikkeld voor de transformatie van het dierenasiel naar een locatie met natuurontwikkeling en in totaal drie woningen (een bestaande en twee nieuwe woningen). In het traject van het principeverzoek heeft de provincie aangegeven dat de realisatie van 2 woningen aan de Zandlaan en de herbestemming van de bestaande bedrijfswoning naar burgerwoning mogelijk is. Hierbij wordt een deel van het terrein ingericht als natuur.


    Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen waarop twee zienswijzen ontvangen zijn. In de Nota van zienswijzen wordt daarop gereageerd. De zienswijze over de hoogspanningsverbinding leidt tot een aanpassing van het bestemmingsplan. De andere zienswijze van een omwonende niet.


    Op 22 december 2021 wordt de raad voorgesteld in te stemmen met de Nota van Zienswijzen en het Bestemmingsplan Birkstraat 148 e.o. vast te stellen.

  4. 4

    Op het perceel Veldmaarschalk Montgomeryweg 3 in Soesterberg staat een voormalige bakkerij met een woning. De initiatiefnemers van het bestemmingsplan willen de huidige bebouwing slopen en een appartementencomplex met 17 (grotendeels) sociale koopappartementen realiseren.
    Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage ter inzage gelegen waarop drie zienswijzen ontvangen zijn. In de Nota van zienswijzen wordt daarop gereageerd. De ingediende zienswijzen over de parkeernorm leidt tot een aanpassing van de toelichting van het ontwerpbestemmingsplan.


    Op 22 december 2021 wordt de raad voorgesteld in te stemmen met de Nota van Zienswijzen en het Bestemmingsplan Veldmaarschalk Montgomeryweg 3 vast te stellen.

  5. 5

    Vanaf de zomer van 2019 is gewerkt aan een omgevingsvisie voor Soest en Soesterberg. Op 8 juli jl. heeft de raad ingestemd met (de terinzagelegging van) de ontwerp omgevingsvisie, inclusief amendementen. De terinzagelegging heeft geresulteerd in 124 ontvangen zienswijzen. In de Nota van Beantwoording wordt gereageerd op de zienswijzen.


    De omgevingsvisie geeft het antwoord op de vraag: Wat voor gemeente willen wij in 2040 zijn? De visie bevat de hoofdlijnen van het beleid voor de fysieke leefomgeving in de gemeente. Doel van de visie is om stap voor stap toe te werken naar de beschreven doelen. De visie helpt onder meer om plannen/initiatieven uit de samenleving en van de gemeente zelf mogelijk te maken op het moment dat ze bijdragen aan de doelen die we met elkaar hebben opgeschreven. De raad wordt op 22 december 2021 voorgesteld de Omgevingsvisie en de Nota van Beantwoording vast te stellen.


    Ook wordt de raad op 22 december 2022 voorgesteld de ‘opdrachten voor omgevingsprogramma’s’ vast te stellen. De programma’s geven een nadere invulling van de manier waarop de doelen uit de visie bereikt kunnen worden. Het gaat concreet om de programma’s voor een Mobiliteitsvisie, de selectie van toekomstige woningbouwlocaties, een Programma Water, riolering en Klimaatadaptatie en de ontwikkelingen langs de Amersfoortsestraat. Dit zijn onderwerpen naast het al langer lopende Landschaps- en natuurontwikkelingsplan en het programma Energietransitie samen met het net opgestarte traject naar een visie op de Werklocaties.

  6. 6

    De komst van de nieuwe VNG Model Referendumverordening is aanleiding geweest om de huidige Soester Referendumverordening uit 2005 tegen het licht te houden. Het grootste verschil tussen de huidige verordening van Soest en de modelverordening van de VNG zit in het feit dat het model van de VNG uit gaat van referenda op basis van een ontwerp raadsbesluit, terwijl de huidige Soester verordening uitgaat van referenda op basis van een reeds genomen raadsbesluit (raadgevend correctief referendum). Het college stelt voor om dit uitgangspunt van de VNG over te nemen. Daarnaast wordt voorgesteld om, in afwijking van het model van de VNG, het type referendabele besluiten niet uit te breiden. Enkel algemeen verbindende voorschriften (zoals een verordening) blijven referendabel. Andere wijzigingen zijn het minder delegeren van taken aan het college van B en W, het instellen van een Referendumcommissie door de raad, het toevoegen van een subsidieregeling voor activiteiten die burgers en (maatschappelijke) organisaties willen organiseren ter ondersteuning van het publieke debat en meningsvorming en de verordening is van 75 artikelen naar 15 artikelen gegaan.


    Een raadswerkgroep heeft zich met een vijftal onderdelen van de Referendumverordening bezig gehouden. Per onderdeel is een terugkoppeling opgesteld. De raadswerkgroep heeft geconcludeerd dat de diverse onderdelen te politiek zijn om er een advies over uit te brengen, daarom wordt de raad op 22 december 2021 gevraagd de Referendumverordening gemeente Soest 2021 vast te stellen.

  7. 7

    De Nota bodemfunctieklassenkaart uit 2013 is niet meer actueel en voldoet niet aan de bestaande wet- en regelgeving. Daarom is voor de gemeente Soest een nieuwe Nota bodembeheer opgesteld, inclusief een paragraaf om het verspreiden van plaagsoorten zoals Japanse duizendknoop en reuzenberenklauw bij grondverzet te voorkomen. Met de Nota bodembeheer en beleidsnota PFAS voldoet de gemeente Soest weer aan alle wet- en regelgeving. De kaarten behorend bij de Nota bodembeheer, zijn de instrumenten voor dit duurzame beleid.


    De Nota bodembeheer geeft regels en richtlijnen voor iedereen die bij het voorbereiden van projecten of het uitvoeren van bodemwerken rekening moet houden met de kwaliteit van de bodem. Het beleidsmatig verankeren van het bodembeheerbeleid betekent dat voor de activiteiten grondverzet, bodemsanering, bouwen en ruimtelijke planvorming de bodemkwaliteit zo eenduidig mogelijk wordt beoordeeld.


    Op 22 december 2021 wordt de raad voorgesteld de Nota bodembeheer 2021-2031 vast te stellen, met inachtneming van de toevoeging van de paragraaf over plaagsoorten na de terinzagelegging en om de beleidsnota PFAS met bijbehorende Bodemkwaliteitskaart PFAS vast te stellen. Daarnaast wordt voorgesteld om het besluit tot uitbreiding van het bodembeheergebied te mandateren aan het college van burgemeester en wethouders.

  8. 8

    Tijdens de raadsvergadering van 2 december is besloten dat er nog nader gesproken wordt over het krediet voor project De Meent (de ophoging van het budget met €160.000). Na deze bespreking is op 22 december de besluitvorming op dit onderdeel voorzien

  9. 9
    Sluiting 00:03 - 00:04